Velká Fatra

Velká Fatra, Borišov

Velká Fatra, Borišov

Začátek týdne jsem strávil na Velké Fatře.  Toto pohoří bývá na přelomu jara a léta jednou obrovskou rozkvetlou zahradou.

Několikrát jsem ji v takové podobě viděl a měl za to, že už mě ničím nemůže překvapit.  Obrovský omyl.

Dlouhá zima, absence jara a uspěchané léto. Výsledkem je to, že vedle sebe rozkvetly sněženky, prvosenky, šafrány, hořce, vstavače a  mnoho dalších rostlin, které ani nedovedu pojmenovat…

Velká Fatra bývá v tomto období liduprázdná (já tento fakt kvituji s povděkem, ne však místní lidé, které turistika živí).

Jednoho člověka jsem však přece jenom potkal. Čechoněmec Karl.  Šel pěšky z Nového Jičína do Budapešti. Jeho rodiče patřili k těm po válce odsunutým.  Otec z Nového Jičína pocházel a matka je pochována v Budapešti, proto ta trasa.  Karla živí idea českoněmeckého smíření a pořádá zcela nezištně spoustu akcí, které jsou touto ideou motivované.

Na Velkou Fatru jsem přijel v pondělí ráno. Po dvou probdělých nocích, ale jiná možnost nebyla. Výsledkem bylo to, že ve středu v poledne jsem scházel  z hřebene a byl na hranici totálního vyčerpání. Ale šťastný a vděčný. Za setkání s překrásnou přírodou a za setkání s bezvadným člověkem…

Příspěvek byl publikován v rubrice Cesty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: Velká Fatra

  1. SV napsal:

    prekrásne ostré soldanelky! 😯 fotka 7

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *