Pověst o vládci Jizerských hor

Jak se Duch Muhu ujal vlády nad Jizerskými horami…

Odjakživa mají Krkonoše svého Krakonoše a Orlické hory svého Rampušáka. Jen Jizerské hory dlouho neměly svého ochránce. Dobrého Ducha, který by nad nimi bděl a ochraňoval je.

Sešli se jednou Krakonoš s Rampušákem a dohodli se, že ho stvoří z jizerské přírody. Vhodné místo pro jeho obydlí nalezli na kopci Muchov u města Tanvaldu.

Postava, kterou stvořili, byla průsvitná. Měla na sobě plášť z mlhy, knoflíky z jizerského safíru, vodové oči podobné tůním u pramenů Jizery a dlouhé prsty podobné kořenům letitých stromů z jizerskohorských slatí.

Když přemýšleli, jak postavu nazvat, začala z nedalekého lesa houkat své táhlé múhú sova. Bylo rozhodnuto. Toto jméno Krakonoš s Rampušákem vládci Jizerských hor přisoudili.

Jizerské hory, Smrk. Muhu, vládce Jizerských hor

Jizerské hory, Smrk. Muhu, vládce Jizerských hor

Muhu od té doby bdí nad Jizerskými horami a nad lidmi, kteří v těchto horách žijí. Trestá nespravedlnost a chrání jizerskohorskou přírodu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Cesty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: Pověst o vládci Jizerských hor

  1. Anonym napsal:

    😆 🙂 😯 😳 😛

  2. moc hezké ,náhodou líbí napsal:

    😉 😉

  3. jojo napsal:

    😉 proč se se smát nebýt pověstí ,tak bychom byli 100let za opicemi

  4. SV napsal:

    moc hezké, líbí, a vôbec nie náhodou 😉

  5. Hdhd napsal:

    Z jake je to knihy

  6. SV napsal:

    btw, nebojte sa podpísať, Muhu je docela hodnej 😉

  7. Limonadovy Ali napsal:

    Duch MUHU existuje, neni to jen povera.

  8. Lia napsal:

    Jej, vypadá podobně jako duch ochránce Květnického lesa na obrázkku , ten se mohl kdekoliv tam objevit, když byl vyzván a zmizel tak, jako by měl kořeny-zajel do země,byl spojen se vším živým a stromy předávají jeho zprávy větru.

  9. Eva napsal:

    Nad Libverdou vyhlídka ,Dobrého ducha Muhu“ i s krásným dřevěným Muhou a legendou. Moc hezké, děti to zastavení na vyhlídkách a povídání mají rády. Kdysi jsem na výletech příběhy fotila spolu se sochama a dětmi, nebo co symbolizovalo to místo a udělala jim knihu. Měly z toho radost.

  10. Marie napsal:

    Socha je krásná, v létě jsem ji viděla na vlastní oči. Nevěděla jsem, že je to socha ducha Jizerských hor. Nikdy jsem o něm neslyšela. Ale je to hezké, líbí se mi to.

  11. Bohouš napsal:

    Vládce Jizerských hor MUHU nebyl /dle mých informací :thinking:/:wink:zas takový dobrák.
    Do víly Izerýny se totiž zamiloval,ale ona ho stále odmítala.Tak se jednou naštval a proměnil jí v jabloň.Proto tuto jabloň má ve znaku,vlastně i v názvu, Jablonec nad Nisou,i když nemá s pěstováním jabloní pranic společného.Z jejích slz pak pramení Jizera.:stuck_out_tongue_winking_eye:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *