Hudba roku 2014. Část I.

Hudba 2014

Hudba 2014

Probíral jsem se včera mým hudebním archivem. Napadlo mne, že vyberu a představím alba či skladby, které spatřily světlo světa v loňském roce, a které mě zaujaly nejvíce.

Tady je prvních pět…

Mé představování berte jako ryze subjektivní. Nebudu hledět na žádné recenze, nebudu používat názory druhých (občas si ale pomohu fakty či citacemi), nebudu řadit chronologicky. Prezentovat budu to, co po stránce hudební obohatilo moji duši.

Dvěma prvními ukázkami se ještě vracím do konce roku 2013. Sám jsem se s nimi seznámil až v roce minulém, zařazení do roku 2014 je tedy korektní 🙂 .

Listolet: Malý kluk

Brněnské hudební sdružení Listolet vydalo své druhé album s názvem Malý kluk.

Objevilo se pouhý rok po albu prvním (Listolet). Nahrávky na něm vznikly o několik let dříve, v rámci studiového projektu byly v roce 2012 zdokonaleny a zveřejněny. Teprve poté se z torza někdejší skupiny ze Západních Karpat stal regulérní brněnský Listolet.

Vraťme se však k albu Malý kluk. Stejně jako album předchozí je postaveno na hře. Na hře se slovy, zvuky, hravé jsou aranže, hravý je vzhled obalů alb. Duch malých kluků se proplétá všemi skladbami. Neskonale pozitivní atmosféra, radost z poslechu.

Pokoušet se o zařazení do hudebního žánru je vcelku zbytečné. Balancování na pokraji folku, elektronické alternativy. Dnes už šestice členů Listoletu si k nahrávání pozvala zajímavé hosty, kteří zanechali nesmazatelný rukopis. Výsledkem je dvanáct skladeb, které mě bez výjimky zaujaly na první poslech.

Texty písní jsou v českém jazyce. Jakousi pilotní skladbou je však nádherná anglická skladba Lullaby, kterou zpívá hostující Beata Bocek. Poslechněte si ji…

Album Malý kluk vydalo v roce 2013 vydavatelství Indies Scope Records

************************************************************************************

Jiří Smrž: Kořeny

Jiří Smrž jakoby se do dnešní doby nehodil. Není autorem, který by písničku napsal jeden den a druhý ji už prezentoval na koncertě. Jeho písně jsou do detailu propracované, Jiří Smrž nedělá kompromisy.

Za album Poslední láska dostal v roce 2005 cenu Anděl v kategorii folk. Album Kořeny vznikalo několik let, nahráváno bylo poslední tři roky. Výsledkem jsou – jak jinak – velmi silné písně se stejně hlubokou interpretací, která však zůstává uvěřitelná a autentická.

Jiří Smrž koncertuje sólově, k nahrání alba si však pozval řadu hostů, s nimiž spolupracuje už dlouhá léta. Za všechny třeba jmenovat alespoň kytaristu Jiřího Kováře. Studiové aranže dávají skladbám jiný rozměr, nevytrácí se však autentičnost, to, co chce Jiří Smrž říci.

Z alba Kořeny vám představím skladbu Jack a já, která už zazněla v mém hudebním zamyšlení o Jiřím Smržovi. Jsem rád, že vyšla i ve studiové podobě, a tu vám teď nabízím:

Album Kořeny vydalo v roce 2013 vydavatelství Galén

************************************************************************************

Ivan Hlas: Vítr ve vlasech

Po šesti letech vydal nové album Ivan Hlas. Jmenuje se Vítr ve vlasech.

Předchozí (vynikající) album Láska jako oliva natočil Ivan Hlas jen se stálou koncertní partou. Odklonil se od svého zaběhnutého bluesrockového či folkrockového modelu. K natočení nového alba Vítr ve vlasech si pozval navíc baskytaristu Františka Rabu a bubeníka Jiřího Zelenku a do starých časů se svým způsobem vrátil.

Album obsahuje řadu motivů typických pro Ivana Hlase: vztahy, patriotství (pražská Haspaulka). Přidal však tentokrát motivy další: vzkaz Václavu Havlovi (Náčelníkovi), poeovskou havraní citaci…

Na koncertech si Ivan Hlas Trio (spoluhráči Ivana Hlase jsou kytarista Norbi Kovács a violoncellista  Jaroslav Olin Nejezchleba) spolehlivě vystačí samo. Pozvat další muzikanty byl však velmi dobrý počin, album dostalo zajímavý zvuk.

Předzvěstí vzniku alba, které vzniklo během velmi krátkého času, byl singl Pro Elišku. „Vzpomínka na jednu z lásek, které zoufale nešla hra na klavír“. Jak čtu ale v jedné z recenzí: Stejně tak může být nepsanou poctou Carlosi Santanovi – slavný Mexikán by variaci na beethovenovské téma nezahrál lépe. K singlu natočil Norbi Kovács i videoklip za účasti hostů, kteří se podíleli na albu. Videoklip vám nabízím…

Album Vítr ve vlasech vyšlo v říjnu 2014, vydavatel Monitor EMI

************************************************************************************

Mike Oldfield: Man On The Rocks

V pohledu do zahraničí uvedu na prvním místě hudebního mistra Mike Oldfielda. Po dlouhých (nezvyklých) šesti letech vydal nové album Man On The Rocks.

Mike Oldfield je hledač. Hledač nových postupů, hledač nových zvuků, nových forem. U alba  Man On The Rocks byste však experimentování hledali marně. Oldfield naservíroval rock-popové album s nádechem hudby několik desetiletí staré. Porovnání s některými jeho alby staršími by ovšem velmi pokulhávalo. Přesto poznáte, že je to Mike Oldfield.

K nazpívání alba si Oldfield pozval výjimečně dobrého zpěváka. Luke Spiller je členem mladé kapely The Struts a určitě o něm ještě uslyšíme (ve verzi De Luxe edice uslyšíme demoverze skladeb v podání samotného Mike Oldfielda).

Mé vlastní pocity z alba jsou ryze pozitivní. Velmi zpěvné, oddechové (některé texty, např. Nuclear by mi však mohly oponovat), poslech přináší příjemné duchovní zklidnění.

Poslechněte si skladbu, kterou mám nejraději: Dreaming In The Wind

Album v březnu 2014 vydalo Virgin EMI Records

************************************************************************************

maok: Eniesa

Slovenského hudebníka maoka, multiinstrumentalistu, autora a interpreta relaxační hudby, autora filmové a scénické hudby poslouchám velmi rád. V loňském roce obohatil svoji diskografii albem Eniesa, o kterém sám píše:

Album vzniknuté z energie lásky medzi mužom a ženou. Je venované pradávnemu stretnutiu vily Eniesy a vesmírneho pútnika, ktoré sa odohralo pred 333 rokmi pod svetelným stromom, kde si naveky vtlačili spomienku na tento čarovný okamih do svojich duší.

Bez dalších slov – zaposlouchejte se do nádherné hudby…

vydal v roce 2014 maok

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hudební zamyšlení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Hudba roku 2014. Část I.

  1. SV napsal:

    dobrý počin pepa. SV vypočuje 😎

  2. SV napsal:

    maok mňam.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *