Tatry předvelikonoční

Tatry předvelikonoční

Tatry předvelikonoční

Zima v Tatrách zdaleka neskončila. Mimořádný příděl sněhu v předvelikonočním týdnu úzce vymezil turistům oblasti, kam bez obav mohli vstoupit. O něco lépe na tom byli skialpinisté. Horolezci měli červenou…

Pro pěší turistiku zůstalo použitelných jen několik cest. Okružní cesta kolem Štrbského plesa, úsek Magistrály mezi Štrbským Plesom a Popradským plesom, cesta ze Starého Smokovca na Hrebienok, k Vodopádom Studeného potoka a na Zamkovského chatu. Ke konci týdne nějací dobří lidé prošlapali cestu od Zamkovského chaty na Lomnickú vyhliadku.

Nutno podotknout, že i po těchto vyšlapaných cestách to nebyl žádný med. Počasí krajně nepříznivé, na krok nebylo vidět, chumelilo a chumelilo. Tatranské štíty bylo možné spatřit jen zcela výjimečně.

Do dolin nebylo možné vstoupit vůbec, při prvních krocích na neprošlapaném chodníku se člověk propadal po pás. Při dalších pokusech bojovat se sněhem i hlouběji. Navíc byl vyhlášen vysoký stupeň lavinového nebezpečí. Ale co v takovém počasí  v dolinách (…no, byl už jsem tam i v horším).

Vděčnými objekty pro bloumání pod horami se staly zasněžené potoky, zasněžené stromy, zasněžený les. A také nádherný Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. Unikátní dílo několika sochařů, kteří ledový chrám stavěli 14 dnů z bloků ledu dovezeného až z Belgie.

Hory jednou nabízejí více, jindy méně. Třeba to respektovat a i za to zdánlivé málo poděkovat.

Prohlédněte si fotogalerii a alespoň několik okamžiků sdílejte atmosféru předvelikonočního týdne ve Vysokých Tatrách.

Příspěvek byl publikován v rubrice Vysoké Tatry. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: Tatry předvelikonoční

  1. pepa napsal:

    A jak je u redakčního systému WordPress zvykem, prezentaci spustíte kliknutím na první fotografii náhledu. Předtím však chvíli počkejte, než se fotogalerie načte. Jen tak se fotografie zobrazí ve správné velikosti a s popisky 😉

  2. SV napsal:

    peknučké fotky, najkrajšia je tá z údolia snežných zajacov, č.2, Hincov potok 😉

  3. SV napsal:

    ….třeba to respektovat a i za to zdánlivé málo poděkovat – a možno na malú chvíľu uvidíme vianočnú vílu…keď v snehových perinkách tatranský vietor zaspinká….

  4. Buteo napsal:

    Tady sice taky valilo, ale místo vytváření romantiky to padalo, lezlo dolu a dokola. Nevadilo. Horší byl nepříjemný docela silný k tomu poryvový vítr s temperaturou kolem nuly.
    Fotečky pěkné, oslovila mě ta březová parabola a perla poslední komentář SV.

  5. Jago napsal:

    Moc pěkné! A ty fotky z přírody jen dokazují, že barva není všechno. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *