Střípky ze Slavkovského lesa: Na Lesný

Vrcholová schránka na Lesném

Vrcholová schránka na Lesném

Do Slavkovského lesa jsme poprvé zavítali před rokem. V pětidílném povídání jsem popsal některá zajímavá místa této oblasti a pozval vás k jejich návštěvě.

Nelze ovšem shrnout veškerou zdejší krásu, všechny nádhery, do několika řádků. K poznání všeho krásného ve Slavkovském lese by jeden lidský život nestačil…

Pozvu vás k návštěvě dalších zajímavých míst, tentokrát na jižní straně pohoří. Nabídnu vám trasu asi dvacet kilometrů dlouhou, přírodními skvosty a historickými památkami oplývající. Zavede nás také na nejvyšší bod Slavkovského lesa, Lesný. Výchozím místem cesty je železniční stanice Lázně Kynžvart.

Zastavme se přímo u železniční stanice a rozhlédněme se. Náš pohled upoutá na jihozápadě vrch Dyleň (941 m. n. m.), nejvyšší bod severní části Českého lesa. Starovodská kotlina, přes kterou se na Dyleň díváme, odděluje geomorfologicky Slavkovský les od Českého lesa.

Starovodská kotlina a Dyleň od Lázní Kynžvartu

Starovodská kotlina a Dyleň od Lázní Kynžvartu

Pokračujme od železniční stanice po zeleném značení k historickému skvostu, k zámku Kynžvart.

Zámek Kynžvart

Zámek Kynžvart

Popis zámku by vydal na samostatný článek, alespoň základní údaje. Dnešní podobu získal zámek v letech 1820 – 1839, kdy vídeňský architekt italského původu Pietro Nobile provedl rozsáhlou přestavbu ve stylu vídeňského klasicismu. Majitelem kynžvartského panství byl tehdy Klement Metternich. Finanční půjčku na přestavbu zámku mu poskytl bankéř Salomon Rothschild.

Zámek Kynžvart

Zámek Kynžvart

Zámek má nádherné a zajímavé interiéry. Prohlídku určitě nevynechejte, budete nadšeni. Poté se projděte zámeckým parkem a vychutnejte si překrásné pohledy k zámku od zámeckého rybníka.

Zámek Kynžvart

Zámek Kynžvart

Turistické značení vás od zámku dovede do městečka Lázně Kynžvart. Za svůj vznik vděčí lázně několika darům přírody: mimořádnému klimatu, minerálním pramenům a ložiskům slatiny v okolí. Až do roku 1950 se zde léčili dospělí, téměř sto let. Nyní jsou lázně určeny jen dětským pacientům. Léčí se zde nemoci dýchacích cest, kožních onemocnění a některé další, nespecifikované choroby.

Orientační tabule vás dovedou do lázeňské čtvrti. Poseďte v krásném parku a ochutnejte zdejší minerální prameny. Jsou vynikající a nenechte se odradit ani tím, že za nejchutnější budete muset do automatu vhodit pár drobných.

Lázně Kynžvart

Lázně Kynžvart

Lázně Kynžvart. Prameny Helena a Viktor

Lázně Kynžvart. Prameny Helena a Viktor

Až se pokocháte krásou lázeňské čtvrti, vraťte se do centra městečka, ke kostelu. Zde je rozcestník značených turistických cest. Vydejte se vzhůru po žlutém značení. To vás táhlým stoupáním dovede po půlhodině ke zřícenině hradu Kynžvart.

Podle původního jména Kőnigswart – Královská stráž je zřejmé, že kynžvartský hrad byl založen jako královský, snad již Přemyslem Otakarem II. Nejstarší zmínka je z roku 1287. Hrad často měnil majitele, často byl zastavován. Po Bílé hoře byl zkonfiskován naposledy a postoupen Metternichům. Roku 1647 byl dobyt Švédy a roku 1648 vyhořel. Poté již nikdy nebyl obnoven.

Zřícenina hradu na kresbě z roku 1846

Zřícenina hradu na kresbě z roku 1846

Zbytky obytného paláce na kresbě z roku 1846

Zbytky obytného paláce na kresbě z roku 1846

Zbytky věže na kresbě z roku 1846

Zbytky věže na kresbě z roku 1846

Dochována zůstala torza paláce, věže a hradeb, valy a příkopy. Kameny z hradu byly prý použity při přestavbě zámku. Zřícenina na vás zapůsobí rozlohou, rozhodně se nejednalo o nějaký „bezvýznamný hrádek“.

Zřícenina hradu Kynžvart. Zbytky obytného paláce

Zřícenina hradu Kynžvart. Zbytky obytného paláce

Zřícenina hradu Kynžvart. Zbytky obytného paláce

Zřícenina hradu Kynžvart. Zbytky obytného paláce

Zřícenina hradu Kynžvart. Torzo věže

Zřícenina hradu Kynžvart. Torzo věže

Pohled od hradu Kynžvart k Dyleni

Pohled od hradu Kynžvart k Dyleni

Žluté značení pokračuje od hradu k Vysokému sedlu, nejvyššímu bodu silnice z Lázní Kynžvartu do bývalé obce Horní Lazy. Ve Vysokém sedle se křižuje modře značená turistická trasa s naší žlutou. Udělejme si malou odbočku a pokračujme po modrém značení na Lesný.

Lesný (983 m. n. m.) je nejvyšším vrcholem Slavkovského lesa, sousední Lysinu však převyšuje o pouhý metr. Původní název vrcholu byl Spitzberg, Špičák. Současný český název pochází z období po druhé světové válce.

Lesný

Lesný

Na vrcholu Lesného stávala v sedmdesátých letech minulého století dřevěná rozhledna. Já sám jsem ji nikdy neviděl, údajně však byla vysoká 17 metrů a kdo na ni vylezl, stál přesně ve výšce 1000 metrů nad mořem.

Na vrchol Lesného nikdy nevedla značená turistická trasa. Modrá, která nás nyní na vrchol dovede, musela být přeznačena nedávno. I na aktuálních webových mapách (viz obrázek) je ještě vyznačena po původní trase.

Přesměrování na vrchol považuji za dobrý počin. A také to, že byl na vrcholu vybudován odpočinkový altánek, že se můžete zapsat do vrcholové knihy. A kdyby snad ještě někdy někoho napadlo postavit na tomto místě rozhlednu, bylo by to naprosto skvělé. Takto je rozhled velmi omezený. Shlédnout můžete k Dyleni a k pohoří Smrčiny.

Na vrcholu Lesného

Na vrcholu Lesného

Dyleň z Lesného

Dyleň z Lesného

Oba zmíněné vrcholy, Lesný i Lysina, patří k nejchladnějším místům celého Slavkovského lesa. Průměrná roční teplota se pohybuje kolem 5°C. Nemalý je i roční úhrn srážek; je vyšší než 900 mm.

Vraťme se po modrém značení do Vysokého sedla a pokračujme opět po žluté, směrem k rozcestí Hvězda. Půjdeme pohodlnou lesní cestou, na rozcestí pak odbočíme po zeleném značení na Kladskou. V této chvíli se nacházíme v hydrologicky nanejvýš zajímavé oblasti. Jedná se o jedno z nejkyselejších povodí v Evropě. Acidita vody se pohybuje v rozmezí 3,68 až 4,39. Způsobují ji především huminové kyseliny, produkty tlení z okolních rašeliništích. Procházet budeme kolem Kyselého jezera, které má díky aciditě unikátní mikroflóru.

Blížíme se k cíli naší cesty, k osadě Kladská. S tímto přenádherným místem jsem vás podrobně seznámil v loňském povídání, proto připojuji pouze několik fotografií.

Lovecký zámeček Kladská

Lovecký zámeček Kladská

Kladský rybník

Kladský rybník

Kladský rybník

Kladský rybník

Zastavení Naučné stezky Kladská

Zastavení Naučné stezky Kladská

Až se projdete po naučné stezce, až si prohlédnete lovecký zámeček, můžete se autobusem vrátit do cíle dnešní cesty, do Mariánských Lázní.

Mapa popsané oblasti a trasy

Mapa popsané oblasti a trasy

Věřím, že popsaná trasa nadchne každého z vás. Není nutné ji procházet celou najednou, rozdělte si ji na menší úseky, každý podle svých schopností. Když to tak postupně uděláte u všech mnou popsaných tras Slavkovského lesa, když přidáte další, své vlastní trasy, uvěříte mému tvrzení, že k poznání krás Slavkovského lesa jeden život nestačí…

Že je ve Slavkovském lese stále co objevovat dokazuje i jeden z objevů, který jsem zde minulý týden učinil. Ačkoli jsem kolem Kladského rybníka procházel mnohokrát, utajen mi zůstal akvadukt, který nad Dlouhou stokou přivádí vodu do jednoho z rybníků v okolí Kladské…

Akvadukt na Dlouhé stoce

Akvadukt na Dlouhé stoce

Akvadukt na Dlouhé stoce

Akvadukt na Dlouhé stoce

 ********************************************************************************

Historické fotografie z informačních panelů na hradě Kynžvart

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Střípky ze Slavkovského lesa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: Střípky ze Slavkovského lesa: Na Lesný

  1. SV napsal:

    wellmi dobre a zaujímavo napísané, krásne fotky, ďakujem 😉

  2. SV napsal:

    ups, hodinky ti tu idú o hodinu pozadu 😉

  3. SV napsal:

    Kladská je naozaj wellmi krásne miesto. kouzelné spojenie krásy a prírody a vody a oblohy a histórie a dobrej ľudskej vôle.

  4. Jago napsal:

    Věru hezké! BTW: Koukám, že v textu několikrát zmiňuješ Dyleň. Svého času tam měl můj chlebodárce důl, docela by mě zajímalo, jak to tam vypadá teď.

  5. lojzo napsal:

    Pekný kraj! Len ďaleko… 😉
    Najviac ma samozrejme zaujal zámok Kynžvart – funguje celý ako múzeum, či sa časť využíva aj inak?

    • pepa napsal:

      Prohlídková trasa vede jen některými místnostmi, jak už to na zámcích bývá. Zda se některé ostatní využívají jinak, třeba komerčně, opravdu nevím (hotel v prostorách zámku není. Je v jedné z přilehlých budov 😉 ). Neslyšel jsem ani, že by na zámku pořádali koncerty…

    • SV napsal:

      …tiež mám rada zámky živé, mohol by ten hotel byť tam.

  6. SV napsal:

    …hore kopcom na Lesný beží Pepa yak….. 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *